Ana içeriğe atla

AB Testi Nedir?

AB testi, esas olarak, bir sayfanın iki veya daha fazla varyantının rasgele kullanıcılara gösterildiği bir deneydir.
burcu.binici
burcu.binici
5 dakika okuma süresi
ab-testi-nedir

AB Testi Nedir?

A / B testi (bölme testi veya kova testi olarak da bilinir) hangisinin daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için bir web sayfasının veya uygulamanın iki sürümünü birbiriyle karşılaştırmanın bir yöntemidir. AB testi, esas olarak, bir sayfanın iki veya daha fazla varyantının rasgele kullanıcılara gösterildiği bir deneydir ve hangi varyasyonun belirli bir dönüşüm hedefi için daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için istatistiksel analiz kullanılır.

Bir varyasyonu güncel bir deneyimle doğrudan karşılaştıran bir AB testi yayınlamak, web sitenizdeki veya uygulamanızdaki değişiklikler hakkında odaklanmış sorular sormanıza ve ardından bu değişikliğin etkisiyle ilgili verileri toplamanıza olanak tanır.

Test, web sitesi optimizasyonundaki varsayımları alır ve iş konuşmalarının "düşünüyoruz" dan "biz biliyoruz" a geçiş yapan veri ile bilgilendirilmiş kararlar verir. Değişikliklerin metrikleriniz üzerindeki etkisini ölçerek, her değişikliğin olumlu sonuçlar verdiğinden emin olabilirsiniz.

A / B Testi Nasıl Çalışır?

Bir A / B testinde, bir web sayfası veya uygulama ekranı alıp aynı sayfanın ikinci bir sürümünü oluşturmak için onu değiştirirsiniz. Bu değişiklik, tek bir başlık veya düğme kadar basit olabilir veya sayfayı tamamen yeniden tasarlayabilir. Ardından, trafiğinizin yarısı sayfanın orijinal sürümünde gösterilir (kontrol olarak bilinir) ve yarısı sayfanın değiştirilmiş halini gösterir (varyasyon).

Ziyaretçilere kontrol veya varyasyon sunulduğunda, her bir deneyimle olan etkileşimleri ölçülür ve bir analiz tahtasında toplanır ve istatistiksel bir motorla analiz edilir. Daha sonra, deneyim değiştirmenin ziyaretçi davranışı üzerinde olumlu, olumsuz veya hiç bir etkisi olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

Neden A / B Testi Yapmalısınız?

A / B testi, bireylere, ekiplere ve şirketlere, kullanıcı deneyimlerinde dikkatle yapılan değişiklikler yaparken sonuçlarla ilgili verileri toplar. Bu, hipotezleri oluşturmalarına ve deneyimlerinin belirli öğelerinin kullanıcı davranışını neden etkilediğini daha iyi öğrenmelerini sağlar. Başka bir deyişle, kanıtlanmış olabilirler - belirli bir amaca yönelik en iyi deneyime ilişkin görüşlerinin A / B testi yoluyla yanlış olduğu kanıtlanabilir.

Tek seferlik bir soruya cevap vermekten veya anlaşmazlığı gidermekten çok AB testi, belirli bir deneyimin sürekli olarak geliştirilmesi için zamanla dönüşüm oranı gibi tek bir hedefi geliştirerek kullanılabilir.

Örneğin, bir B2B teknolojisi şirketi, satış açma kalitesini ve hacmini kampanya açılış sayfalarından iyileştirmek isteyebilir. Bu amaca ulaşmak için ekip, başlığa, görsel imaja, form alanlarına, harekete geçirici mesaja ve sayfanın genel düzenine yönelik A / B test değişikliklerini deneyecektir.

Bir değişikliği tek seferde test etmek, hangi değişikliğin ziyaretçilerinin davranışını etkilediğini ve hangilerinin değişmediğini belirlemenize yardımcı olur. Zamanla, yeni deneyimlerin eski deneyim üzerindeki ölçülebilir iyileştirilmesini göstermek için deneylerden elde edilen birden fazla kazanan değişikliğin etkisini birleştirebilirler.

Bir kullanıcı deneyimindeki değişiklikler getiren bu yöntem, deneyimin istenilen sonuç için optimize edilmesini sağlar ve bir pazarlama kampanyasında önemli adımları daha etkili hale getirebilir.

Reklam metnini test ederek, pazarlamacılar hangi sürümün daha fazla tıklama aldığını öğrenebilirler. Sonraki açılış sayfasını test ederek, hangi düzenin ziyaretçileri müşterilere en iyi şekilde dönüştürdüğünü öğrenebilirler. Her adımın öğeleri yeni müşteriler kazanmak için olabildiğince verimli çalıştığı takdirde, genel olarak bir pazarlama kampanyasına yapılan harcama azaltılabilir.

A / B testi, ürün geliştiricileri ve tasarımcılar tarafından yeni özelliklerin veya kullanıcı deneyimindeki değişikliklerin etkisini göstermek için de kullanılabilir. Hedefler açıkça tanımlandığı ve net bir hipoteziniz olduğu sürece, ürün üzerinde yerini alan, kullanıcı katılımı, modeller ve ürün içi deneyimler A / B testiyle optimize edilebilir.

A / B Test İşlemi

Testleri başlatmak için kullanabileceğiniz A / B testi çerçevesi aşağıda verilmektedir:

  • Verileri Toplama: Analizleriniz genellikle optimizasyona nereden başlamanız gerektiğine dair bilgiler sağlar. Verilerinizi daha hızlı toplamanıza izin verebileceğinden sitenizde veya uygulamada trafik yoğunluğu yüksek alanlarla başlamak yardımcı olur. Dönüşüm oranlarının düşük olduğu veya indirilebilen yüksek indirimli sayfaları arayın.
  • Hedefleri Belirleme: Dönüşüm hedefleriniz, varyasyonun orijinal sürümden daha başarılı olup olmadığını belirlemek için kullandığınız metriklerdir. Hedefler, bir düğmeyi tıklayarak veya ürün satın almalarına ve e-posta kayıtlarına bağlanmayla ilgili herhangi bir şey olabilir.
  • Hipotez Oluşturun: Hedef belirledikten sonra, geçerli sürümden daha iyi olacağını düşündüğünüz için "neden A / B testi" fikirleri ve hipotezleri oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bir fikir listesine sahip olduğunuzda, beklenen etki ve uygulama zorluğu açısından onları önceliklendirin.
  • Varyasyon Yarat: A / B test yazılımınızı (Optimize Edilmiş gibi) kullanarak web sitenizin veya mobil uygulama deneyiminizin bir öğesinde istediğiniz değişiklikleri yapın. Bu, bir düğmenin rengini değiştiriyor olabilir, sayfadaki öğelerin sıralamasını değiştirebilir, gezinme öğelerini gizleyebilir veya tamamen özelleştirebilirsiniz. Birçok önde gelen A / B test aracı bu değişiklikleri kolaylaştıracak görsel bir düzenleyiciye sahiptir. Denemenizin beklendiği gibi çalıştığından emin olmak için KG'nızı doğruladığınızdan emin olun.
  • Deneme Çalıştırma: Denemenizi başlatın ve ziyaretçilerin katılmasını bekleyin! Bu noktada, sitenize veya uygulamanıza gelen ziyaretçilere rasgele olarak deneyiminize göre kontrol veya varyasyon tahsis edilir. Her tecrübe ile etkileşimleri ölçülür, sayılır ve her biri nasıl performans gösterdiğini belirlemek için karşılaştırılır.
  • Sonuçları Analiz Edin: Denemeniz tamamlandıktan sonra sonuçları analiz etmenin zamanı geldi. A / B test yazılımı, deneydeki verileri sunacak ve sayfanızın iki sürümünün nasıl performans gösterdiği, istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı arasındaki farkı gösterecektir.

Varyasyonunuz kazanan ise, tebrikler! Deneydeki öğrenmeleri sitenizin diğer sayfalarında uygulayıp uygulayamayacağınızı ve sonuçlarınızı iyileştirmek için denemeye devam edip etmeyeceğinize bakın. Denemeniz olumsuz bir sonuç verirse veya sonuç çıkarmazsa endişelenmeyin. Deneyi bir öğrenme deneyimi olarak kullanın ve test edebileceğiniz yeni hipotez oluşturun.

Denemenizin sonucu ne olursa olsun deneyimlerinizi gelecekteki işlemler için kullanın ve uygulamanızın veya sitenizin deneyimini optimize etmeyi devamlı olarak tekrarlayın.

A / B Testi ve SEO

Google, A / B testine izin verir ve teşvik eder ve A / B veya çok değişkenli bir test gerçekleştirmenin, web sitenizin arama sırası için herhangi bir risk oluşturmadığını belirtmiştir. Bununla birlikte, gizlilik gibi amaçlar için bir A / B test aracını kötüye kullanarak arama sıralamanızı tehlikeye atabilirsiniz. Google, bunun olmamasını sağlamak için bazı öneriler sunmaktadır:

  • No Cloaking - Cloaking, arama motorlarına tipik bir ziyaretçinin göreceği farklı içerik sunma uygulamasıdır. Cloaking, sitenizin indirgenmesine veya hatta arama sonuçlarından kaldırılmasına neden olabilir. Gizlemeyi önlemek için, kullanıcı aracısına veya IP adresine dayalı olarak Googlebot'a farklı içerik görüntülemek için ziyaretçi bölümlemesini kullanın.
  • Rel = "canonical" kullanın - Birden fazla URL ile bölme testi uygularsanız varyasyonları sayfanın orijinal sürümüne geri döndürmek için rel = "canonical" özelliğini kullanmalısınız. Bunu yapmak, Googlebot'un aynı sayfanın birden fazla sürümüyle karıştırılmasını önlemeye yardımcı olur.
  • 301 yerine 302 Yönlendirme kullanın - Orijinal URL'yi bir varyasyon URL'sine yönlendiren bir test çalıştırırsanız, 302 (geçici) yönlendirme ile 301 (sürekli) yönlendirmeyi kullanın. Bu, Google gibi arama motorlarına yönlendirmenin geçici olduğunu ve orijinal URL'yi test URL'si yerine dizine eklenmesi gerektiğini bildirir.
  • Denemeleri Sadece Gerektiği kadar Uzun Çalıştırın - Özellikle sayfanızdaki bir varyasyonun büyük bir yüzdesine hizmet veriyorsanız, testleri gerekenden uzun süre çalıştırmak, arama motorlarını aldatmak için bir girişim olarak görülebilir. Google, test tamamlandıktan hemen sonra sitenizi güncellemenizi, tüm test varyasyonlarını kaldırmanızı ve gereksiz yere uzun süre testlerden kaçınmanızı önerir.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]