Ana içeriğe atla

Drupal Yazılım Geliştirme Süreçleri

Başarılı Drupal projeleri geliştirme için iyi tasarlanmış bir yazılım geliştirme sürecine sahip olmak gerekiyor. Drupal proje geliştirmelerinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başarılı Drupal projelerinin sırrı nedir?
Veli Akçakaya
Veli Akçakaya Drupal Developer
4 dakika okuma süresi
drupal-nicin-guvenli

Drupal, en kısa ifade ile açık kaynak kodlu bir içerik yönetim platformudur ancak bunu detaylandırmak gerekirse Drupal, bize yazılım geliştirme için bir framework - altyapı sağlamaktadır dolayısı ile Drupal'i basit bir içerik yönetim sisteminden ziyade bir platform olarak kabul etmek gerekiyor. Konu yazılım geliştirme olunca takip edilmesi gereken bazı süreçler önemli hale geliyor. 

Drupal'in sağladığı kolaylığın yanı sıra çok farklı ihtiyaçlara cevap vermesinin temelinde esnek yapısı yer almaktadır, bu esneklik de aslında yazılım geliştirmenin belirli kurallar çerçevesinde yapılmasını zaruri hale getiriyor. Drupal özellikle son yıllardaki Kurumsal - Enterprise seviyede bir dijital deneyim platformuna (DXP) dönüşmüş olması ile daha çok büyük kurumlar tarafından tercih edilir duruma geldi, CMS ekosisteminde piramidin üst kısmında yer almaya başladığını ifade edebiliriz.

Yazılım geliştirme süreçleri Drupal'dan bağımsız olarak zaten belirli bir metodoloji ve sistem içinde kurgulanmalıdır. Özellikle başarılı Drupal projeleri geliştirmek için bu süreçlere uygun hareket etmek gerekiyor.  Doğru şekilde kurgulanmış yazılım geliştirme süreçleri, bir projenin düzenli ve sistematik bir şekilde ilerlemesini sağlar. Bu süreçler, iş gereksinimlerini, tasarımı, geliştirmeyi ve testi aşamalara ayırarak proje yönetimini kolaylaştırır. Ayrıca bir sistem kapsamında yapılan geliştirmeler projenin daha kaliteli ilerlemesini sağlar. Her aşama sonunda testler yapılır ve hatalar erken tespit edilir. Bu, son çıktının daha güvenilir ve hatasız olmasını sağlar. Ayrıca proje yönetiminde ekip içi iletişim çok önemlidir, herkesin ne yaptığını, ne zaman tamamlanması gerektiğini ve diğerlerinin işine nasıl etki edebileceğini bilmesi, projenin daha verimli ilerlemesini sağlar.

Drupal özelinde proje geliştirirken farklı projelerde olduğu gibi öncelikle çok iyi bir analiz yapmak gerekiyor. Maalesef analiz kısmı bizim çok da önemsemediğimiz, işin kapsamını ve boyutunu doğruda tahmin edemediğimiz bir alan. Doğru ve detaylı yapılan bir analiz sonunda tasarım için faydalı bir çıktı elde ederiz, tasarım sürecinin kolaylaştırırız. 

Analiz sonrasında kullanıcı deneyim çalışamları ve arayüz tasarım çalışamları yapılmalıdır. Bu aşamada projeye ait tüm detaylar belirlenmeli, ekranlardaki kullanıcı aksiyonları, "hover state" dediğimiz kullanıcıların hareketlerine göre belirlenecek davranışlar, ekranlar arasındaki geçişler vs. tasarımın prototip'e dönüştürülmesi ile net olarak hazırlanmalı. Prototip çalışması özellikle önyüz geliştirmelerin daha hızlı ve doğru yapılmasına katkı sağlar.

Tasarım çalışamlarından sonra içerik yapıları, bu içerik yapılar arasındaki ilişkiler, görünümler vs. gibi Drupal konfigürasyon ile yapılacak çalışamlar tamamlanır. Özellikle içerik tiplerindeki alanların ve bu alanlar arasındaki ilişkilerin doğru şekilde belirlenmesi projenin ilerleyen dönemlerinde ihtiyacın oluşacak ek ihtiyaçlar için esnek bir yapı sağlaması açısından önemlidir. Bir diğer konu gösterimler - view'lar ile oluşturulan HTML çıktıların minimum kod üretecek şekilde yapılmasıdır. 

Drupal projelerinde temelde iki konuda geliştirme yapılır; tema ve modül geliştirme. Tema geliştirme çalışmalarında Bootstrap, Tailwind gibi kütüphanelerin kullanılması süreci hızlandıracaktır. Ayrıca bileşen - component temelli geliştirme ile de geliştirilen yapıların tekrar tekrar kullanımı mümkün olacaktır, hatta mümkünse farklı projelerin de ortak kullanacağı bir bileşen kütüphanesinin oluşturulması projelerin ilerleyen zamanlarda daha yönetilebilir olmasını sağlayacaktır.

Drupal projelerinde genellikle modül geliştirme kısmı tema'ya göre daha az yer alır ancak modül geliştirme gereken konularda kesinlikle Drupal'in API sistemine uygun olarak geliştirme yapmak gerekiyor. Eğer ihtiyacınızı karşılayacak bir modül varsa onu kullanmak faydalı olacaktır ancak birçak satır kod ile yapılacak bir modül geliştirme ile çözebileceğimiz bir ihtiyaç için büyük modüller kullanmak uzun vadede sitenin yönetilebilir olması açısından uygun olmayacaktır.

Yazılım geliştirirken dikkat edilecek konulardan biri de sürdürülebilirlik, yani projenin ve kodun bakımının kolay olması. Özellikle modül tercihinizde çok kullanılan, aktif desteği olan modülleri kullanmak faydalı olacaktır. 

Özetlemek gerekirse başarılı Drupal projeleri için mutlaka bir yazılım geliştirme sürecine sahip olmamız gerekiyor. Geliştirmeleri Drupal geliştirme ve kodlama standartlarına uygun yapmak, yönetilebilir projeler için hayati bir öneme sahip.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]