Ana içeriğe atla

Drupal'de Çoklu Dil Desteği

Drupal, çoklu dil desteği sunan güçlü bir içerik yönetim sistemi (CMS) ve web uygulama çerçevesidir.
Başak Burcu SÖGÜT
Başak Burcu SÖGÜT Front End Developer
10 dakika okuma süresi
drupal-de-coklu-dil-destegi
Çoklu Dil Destekli Siteler Geliştirme

Bugün 4 milyardan fazla insan interneti kullanıyor. İnternet, çeşitli işletmelerin (e-ticaret, sosyal medya vb.) daha fazla müşteri çekmek için kullandığı bir araçtır. Her işletme, farklı pazarlama stratejileriyle rakiplerine üstünlük sağlama amacıyla (özellikle bu pandemi döneminde) çevrimiçi platformlara geçmektedir.

Bu pazarlama stratejilerinden biri de farklı demografiklere hitap ederek daha fazla müşteri çekmek amacıyla çok dilli web siteleridir.

Çok Dilli Web Sitesi Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, çok dilli bir web sitesi birden fazla dilde içerik barındıran bir sitedir.

Çok Dilli Web Sitelerinin Avantajları

Tek Dil İngilizce Değil: İngilizce belki de küresel ölçekte en yaygın konuşulan dil olabilir, ancak Mandarince, İspanyolca vb. gibi diğer popüler diller de vardır. İçeriğini birden fazla dilde gösteren bir web sitesi, göreceli olarak daha fazla kişiye ulaşabilir.

Daha Fazla Müşteri, Daha Fazla Satış: Web sitenizi birden fazla dilde geliştirdiğinizde, hedef kitleniz büyür. Müşteri sayısında artış olacak ve bu da satışları artıracaktır.

Rakiplerden Farklı Bir Yaklaşım: Her ne iş yaparsanız yapın, günümüzde pazar doygunluğu ve yoğun rekabetle karşı karşıyadır. Çok dilli bir web sitesi, rakiplerinizden sıyrılmanın harika bir yoludur.

Arama Motorları: Google gibi arama motorlarında birçok dil seçeneği bulunmaktadır. Eğer çok dilli bir web siteniz varsa, arama motorları sitenizin sonuçlarını kullanıcının tercih ettiği dile göre gösterecektir.

Drupal, çoklu dil desteği konusunda güçlü bir altyapıya sahiptir ve farklı dillerde içerik yönetimini kolaylaştırır. Bu adımları takip ederek, sitenizi çoklu dil desteği sunacak şekilde yapılandırabilirsiniz.

  • Dil Eklentisi Etkinleştirme: İlk adım, Drupal sitenizde çoklu dil desteğini etkinleştirmektir. Bu, "Dil" modülünün etkinleştirilmesini gerektirir. Yönetici panelinden "Modules" (Modüller) bölümüne gidin, "Language" (Dil) modülünü etkinleştirin.
Görsel kaldırıldı.
  • Dil Eklentileri Ekleme: Daha sonra, kullanmak istediğiniz dilleri eklemelisiniz. Yönetici panelinden "Configuration" (Yapılandırma) bölümüne gidin ve "Regional and language" (Bölgesel ve dil) seçeneğine tıklayın. Buradan "Languages" (Diller) bölümüne giderek yeni diller ekleyebilirsiniz.
Görsel kaldırıldı.
  • Dil Ayarları: Dil ekledikten sonra, dil ayarlarını yapılandırmanız gerekir. Dil seçenekleri, sayfa düzeni, görüntü, metin formatları vb. gibi birçok alanda yapılandırılabilir. Bu ayarlar, her dil için özelleştirilebilir.
  • Çeviri Desteği: Drupal, çeviri desteği sağlar. İçerik öğelerinizi ve metinleri dillere göre çevirmek için "Content Translation" (Çeviri) modülünü etkinleştirin. Bu modül sayesinde içeriklerinizi farklı dillere çevirebilirsiniz.
Görsel kaldırıldı.
  • Çeviri Ekranı: "Translation" modülünü etkinleştirdikten sonra, "Translate" (Çevir) sekmesi altında çeviri ekranına erişebilirsiniz. Bu ekran sayesinde içeriğinizi çevirebilir ve diller arasında geçiş yapabilirsiniz.
  • Menüler ve URL Yönlendirmeleri: Drupal'de menüler ve URL yönlendirmeleri için de çoklu dil desteği bulunmaktadır. Dil seçeneklerini ve URL yapılandırmalarını ayarlayarak, farklı dillerde içeriklere kolayca ulaşılmasını sağlayabilirsiniz.

Drupal ile çoklu dil desteği, sitenizin uluslararası bir izleyici kitlesi için içerik sağlamanız gerektiğinde son derece önemlidir.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]